Robotyzacja przemysłu konserwowego

Półki supermarketów w znacznej części zapełnia przetwarzana żywność. Jedzenie tego typu wymaga specyficznego typu opakowań. Wraz ze wzrostem wprowadzenia na rynek przetworzonych produktów, wzrosła także potrzeba konstrukcji i wytwarzania opakowań. Wśród tych opakowań wyróżniają się opakowania konserwowe. Żywność do nich pakowana może mieć różną postać, jednak w każdym przypadku, bez względu na to, czy do puszek trafiają warzywa, owoce lub ryby i mięsa, technologia pakowania żywności jest taka sama.

Rozbudowane maszyny do przetwarzania i konserwowania żywności mają tak wiele zainstalowanych opcji w technicznym obiegu, iż wpływ działania człowieka opiera się jedynie na kontroli wzrokowej lub ewentualnie na ręcznym przesuwaniu opakowań z surowcem spożywczym, aby została zachowana odległość między puszkami na taśmach pracujących właściwie bez przerwy.

Każdy etap jest efektem rozwiązań technologów żywności

Puszki trafiające na taśmę produkcyjną zostają przedtem odparzone przez specjalne maszyny. Rozbudowane odparzacze do puszek i opakowań z metalu, a także szkła odparzają mechanicznie dziesiątki puszek w ciągu kilku minut. Po zdezynfekowaniu puszki trafiają na specyficzne, maszynowe podajniki, skąd kierowane są do wlewów, z których wydobywają się substancje spożywcze. Mogą być to między innymi sosy, przeciery, owoce w kawałkach, dżemy, konfitury, przetwory wszelkiego gatunku.

Maszyny rozdzielające surowiec do opakowań zaprogramowane numerycznie zostały tak, by przy każdej puszcze, w momencie napełnienia określoną wartością masy, zatrzymać się i poczekać na nadejście kolejnej do wypełnienia. Następnie napełnione surowcami puszki wędrują na podajnikach do mechanizmu zamykającego górne wieko. Jest ono nakładane na otwartą puszkę odgórnie za pomocą mechanicznych szczypiec. Wysoka temperatura zgrzewania metalu przeznaczonego na opakowanie sprawia, że w jednej chwili puszki są w pełni zamknięte i bez obecności powietrza wewnątrz, dzięki czemu jedzenie w nie zapakowane przez dłuższy okres nie ulega zepsuciu.

Robotyzacja pod stałą kontrolą

Roboty działające w przemyśle spożywczym często poddawane są jeszcze bardziej poszerzonym czynnościom kontrolnym. Głównie dlatego, że jedzenie, jakie spożywamy na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Znacznie większy, niż inne produkty wprowadzane na rynek poprzez maszynowe technologie.